stetoskoopin osto
Lähes jokainen hoitoalalla työskentelevä tarvitsee laadukkaan ja asianmukaisen stetoskoopin. Sopivaa stetoskooppia etsittäessä tärkein kysymys on: mihin käyttötarkoitukseen stetoskooppia tarvitaan ja millaisessa ympäristössä sitä tullaan käyttämään?
Käyttötarkoitus ja -ympäristö määrittävät, millaisia ominaisuuksia stetoskoopista pitäisi löytyä. Rutiininomaiseen sydänäänten kuunteluun ja verenpaineen mittaamisen riittää perusstetoskooppi. Jos sydänäänestä sen sijaan pitää erottaa helposti erilaisia taajuuksia, vaaditaan stetoskoopiltakin enemmän.
STETOSKOOPIN KORVAKAPPALEET JA KUUNTELUKAARET
Stetoskooppien erot alkavat jo kuuntelukaariin kiinnitettävistä korvakappaleista. Vaikka kyseessä on pieni osa, ne vaikuttavat huomattavasti kuuluvuuteen sekä käyttömukavuuteen. Kuuntelukaarista ja korvakappaleista sinun tulisi tietää ainakin seuraavat asiat:
- Kuuntelukaarien säädettävyys on plussaa!
- Pehmeät korvakappaleet muotoutuvat tiiviimmin korvakäytävään, tuntuvat miellyttäviltä ja parantavat kuuluvuutta
- Mikäli stetoskoopin mukana tulee vain yhtä kokoa olevat korvakappaleet, on kyseessä yleisimmin käytetty standardikoko
- Mikäli korvakäytäväsi ovat erityisen pienet tai suuret, varmista, että stetoskooppiin on saatavilla eri kokoisia korvakappaleita
STETOSKOOPIN RINTAKAPPALEEN TYYPPI JA KOKO
Stetoskooppien rintakappaleet ovat joko yksi- tai kaksipuoleisia. Kaksipuoleisen rintakappaleen kalvopuolella kuunnellaan korkeita taajuuksia ja suppilopuolella matalia taajuuksia. Toisin sanoen eri taajuudet kuullaan helposti vain rintakappaletta kääntämällä.
Yksipuoleisessa rintakappaleessa kalvo ja suppilo on yhdistetty. Eri taajuuksien kuuluvuutta kontrolloidaan painamalla rintakappaletta voimakkaammin potilaan ihoa vasten. Yksipuoleinen rintakappale mahdollistaa hieman paremman kuuluvuuden, mutta paineen säätely vaatii osaamista.
Kuuntelukalvoja on saatavilla eri kokoisina. Sopiva kalvon koko riippuu auskultoitavasta potilaasta ja tutkimuksen laadusta:
- 25 mm halkaisija sopii pienille potilaille
- 35 mm halkaisija sopii useimmille aikuispotilaille
- 45 mm halkaisija auttaa kuulemaan heikotkin sydänäänet ja sopii vaativampaan käyttöön, kuten
kardiologille
Rintakappale voi olla myös vaihdettava tai säädettävä, mikä on kätevää silloin, kun potilaiden koko vaihtelee. Vaihdettavalla rintakappaleella oleva stetoskooppi sopii esimerkiksi hoitajalle tai yleislääkärille. Stetoskoopissa on hyvä olla myös kuminen rengas, jolloin potilas ei tunne kylmyyttä stetoskoopin koskettaessa ihoa.
STETOSKOOPIN LETKUSTO
Stetoskooppien letkustojen pituuksissa on paljon valinnanvaraa. Pitkäletkuinen stetoskooppi on helppo kääriä kaulan ympärille niin, että se pysyy paikoillaan. Sen avulla potilasta on myös mahdollista auskultoida etäämpää. Letkuston tulisi myös olla joustava, ettei se halkeilisi. Lateksia kannattaa välttää, sillä potilas voi olla sille allerginen.
Stetoskooppeja on saatavilla joko yksi- tai kaksiletkuisina. Yksiletkuinen stetoskooppi tarjoaa käyttäjälleen perushyvän kuuluvuuden, kun taas kaksiletkuisessa stetoskoopissa kuuluvuus on lähtökohtaisesti parempi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että letkut saattavat helposti hangata toisiinsa. Tämän välttämiseksi on olemassa stetoskooppeja, joissa kaksi erillistä letkua on kiedottu yhdeksi hankautumisen estämiseksi.
Myös letkuston paksuus vaikuttaa; mitä paksumpi letkusto sitä paremmin kuuluu. Lyhyesti sanottuna, kaksiletkuista ja paksua stetoskooppia kannattaa harkita silloin, kun työskentely-ympäristö on meluisa tai vaaditaan erittäin hyvää kuuluvuutta.
Kun käyttöön ja ympäristöön parhaiten soveltuva stetoskooppityyppi on valittu, on aika siirtyä hauskimpaan vaiheeseen – nimittäin brändin ja värin valintaan! 😊
kuinka käytän stetoskooppia?
Stetoskooppi eli tutummin stetari on yksi ensihoidon sekä terveyden- ja sairaanhoidon perusvälineistä. Sydänäänten kuuntelun lisäksi stetaria käytetään myös moneen muuhun tarkoitukseen, kuten verenpaineen mittaamiseen tai potilaan hengitysäänten tutkimiseen.
Tämä teksti pohjautuu alunperin englanninkieliseen artikkeliin 10 helpful stethoscope tips for EMTs, paramedics and students, kirjoittanut Caitlyn Armistead ja julkaistu 9.5.2016.
VALITSE OIKEA STETOSKOOPPI
Varmista, että stetoskoopissa on riittävät ominaisuudet tarpeisiisi. Edullisia stetareita suositellaan usein opiskelijoille, mutta hankintaa kannattaa ajatella pidemmällä tähtäimellä. Riittääkö akustiikaltaan heikko stetoskooppi sinulle enää muutaman vuoden päästä?
Huomioi stetaria ostaessasi ainakin nämä:
- Tuplaletkuisen stetoskoopin letkut saattavat aiheuttaa häiriöääniä hangatessaan toisiinsa ellei niitä ole yhdistetty.
- Lyhytletkuisen stetarin akustiikka on parempi, mutta pitkäletkuinen stetari voi olla miellyttävämpi potilaan alkaessa yskiä.
- Kuunteluosan kalvopuoli sopii korkeampien hengitys- ja suolistoäänen kuunteluun, mutta sen sijaan suppilo sopii matalammille sydänäänelle.
HUOLEHDI PUHTAUDESTA
- Korvavaha on yksi yleisimmistä syistä stetoskoopin huonon kuuluvuuden taustalla.
- Katso, ettei stetarin korvakappaleisiin ole tarttunut nukkaa, jos pidät sitä taskussasi.
- Desinfioi rintakappale käytön jälkeen, sillä bakteerit voivat tarttua stetarin kautta potilaalta potilaalle.
TARKISTA KUNTO SÄÄNNÖLLISESTI
Tarkista säännöllisesti, ettei kalvo ole halkeillut ja renkaat eivät ole liian löysällä. Varmista, että letku on vahingoittumaton. Ajan saatossa ihon luontainen öljy voi vahingoittaa letkun materiaalia.
MUISTA OIKEA AUSKULTOINTITEKNIIKKA
Korvakappaleet: aseta korvakappaleet korviin oikein, Niiden pitäisi olla lievästi kallellaan korvakäytävissä, niin että ne osoittavat kohti nenääsi.
Jos yllättäen lakkaat kuulemasta ääniä stetarista, varmista, että oikea kuuntelukalvo on aktiivinen. Kaksipuolisissa rintakappaleissa on vain yksi akustinen väylä kalvosta korvakappaleisiin, jolloin kuuntelukalvon valinta tapahtuu kääntämällä rintakappaletta sen varresta kertaalleen ympäri. Tämä ratkaisee useimmat kuuluvuusongelmat.
Kun mittaat potilaan verenpainetta, varmista, että stetari on suoraan olkavarsivaltimon päällä. Kun olet saanut stetarin oikealle paikalleen, älä pidä peukaloasi rintakappaleen päällä. Se voi aiheuttaa häiriöääniä. Pidä sen sijaan kiinni rintakappaleen varren sivuilta läheltä letkun alkua.
OPI ALASI NIKSIT
Ensihoitaja, kun käytät stetoskooppia sairaankuljetuksen aikana, älä anna potilaan käden olla paarien puomin päällä. Käden kautta siirtyvä kulkuneuvon tärinä kulkee kehoa pitkin ja aiheuttaa häiriöääniä. Aseta jalkasi paarien päälle lattian sijasta, jotta myös kenkien kautta omaan kehoosi siirtyvä tärinä vähenee. Joskus vain kantapäiden nostaminen lattiasta riittää parantamaan kuuluvuutta.
Oliko vinkeistämme apua?
Toivottavasti osasimme tässä blogissa auttaa sinua stetoskoopin valinnassa ja käytössä. Tästä seuraava vaihe olisi sitten astua verkkokaupan ihmeelliseen maailmaan löytämään juurikin se sinun stetoskooppisi meidän kattavasta valikoimasta. Oletko valmis? Jos vastasit kyllä, näytä se meille ja paina alla olevaa nappia!
