• 010 311 3080
  • Menu
  • Ostoskori

Liikuntavamman hoito ja ensiapu - näillä keinoilla minimoit vammat

Posted by Sami Matala on 4.9.2019 9:15:00

 

 

liikuntavamman hoito ja ehkäisy

 

Suomessa sattuu vuosittain noin 350 000 liikuntavammaa

Suomessa liikuntatapaturmialle alttiimpia ovat 15-34-vuotiaat, jotka harrastavat intensiivisempää liikuntaa kuin vanhemmat ikäryhmät. Suurin riski tapaturmaan on vauhdikkaissa lajeissa, erityisesti palloilulajeissa, kuten jääkiekko, salibandy tai jalkapallo. 

Tiesitkö myös, että liikuntatapaturmat ovat suurin tapaturmaluokka Suomessa?

Yleisimmät liikuntavammat kohdistuvat nilkkaan ja polveen, jotka voivat vammautua äkillisen, ylikuormittavan liikkeen kuten kompastumisen tai kaatumisen sattuessa. Yleisimpiä vammoja ovat nyrjähdykset ja venähdykset, nivelten sijoiltaanmeno sekä lihasrepeämät. 

Liikunnan terveyshyödyt tiedetään, mutta miten urheileminen voi silti olla epäterveellistä? 

 

Palloilulajit aiheuttavat eniten liikuntavammoja

Top 5 -lajit tapaturmien aiheuttajana

  • Jalkapallo
  • Salibandy/sähly
  • Lenkkeily/hölkkä
  • Kuntokävely
  • Jääkiekko

Oliko lista yllättävä? 

Tilastojen mukaan, niissä lajeissa joita harrastetaan eniten, sattuu myös eniten ja myös vammat ovat hyvin samantyyppisiä suosituissa lajeissa. Esimerkiksi juoksijan ja sählyn pelaajan yhdistävät äkilliset nilkan nyrjähtämiset ja palloilu-/kontaktilajeja yleensäkin yhdistävät selkävaivat sekä ruhjevammat.

Vaikka liikuntaan liittyy aina yksilöllisiä vaikutuksia, kuten esimerkiksi ikä, sukupuoli, yksilölliset riskitekijät ja liikunnan määrä, liikkuja voi aina itse vaikuttaa vammariskiinsä.

Miten näitä liikuntavammoja sitten voisi välttää?

Liikuntavammoja ei pysty kokonaan välttämään, mutta niiden todennäköisyyteen ja vakavuuteen voi yleensä vaikuttaa omalla tekemisellä. Ensimmäinen apu liikuntavamman hoitoon on liikuntavamman ennaltaehkäisy oikeaoppisella lämmittelyllä ja jäähdyttelyllä.

Tässä lyhyet vinkit lämmittelyyn ja jäähdyttelyyn

  • Lämmittely
    1. Ensimmäiseksi pieni hiki pintaan ja syke nousuun esimerkiksi lyhyellä hölkkäämisellä tai reippaalla kävelyllä.
    2. Yleislämmittelyn jälkeen aktiivisilla ja monipuolisilla liikkeillä saadaan eri lihasryhmät lämpeämään ja valmiiksi suoritukseen.
    3. Tässä vaiheessa pitäisi olla jo vähän hiki. Viimeisenä lämmittelyn vaiheena valmistellaan keho toimimaan lajin vaatimissa liikkeissä, esimerkiksi nopeissa suunnanmuutoksissa, pitkissä juoksuvedoissa tai voimaharjoittelussa.
  • Jäähdyttely
    1. Suorituksen jälkeen on ensiarvoisen tärkeää pysyä liikkeessä.
    2. Tee liikkeitä, jotka kuormittavat samoja lihaksia kuin harjoituksessa käytettyjä
    3. Laske hiljalleen tehoja loppua kohden
  • Lisäksi
    • Venyttele säännöllisesti
    • Muista kehonhuolto(ruoka, lepo jne.)
    • Hanki liikuntamuotoon sopivat ja asianmukaiset välineet

Lämmittely ja jäähdyttely ovat todella tärkeitä oman kehon kestämisen ja jaksamisen kannalta. Allekirjoittanut on joutunut käymään läpi polvioperaation ja puolen vuoden kuntoutuksen huonojen lämmittelyjen vuoksi.

En suosittele kenellekään.

Liikuntavamman ensiapu ja hoito

Jos äkillinen vamma kuitenkin sattuu on liikuntavamman hoidossa tärkeää muistaa kolmen K:n sääntö:

Kompressio - Kylmä - Koho

Vamman sattuessa tärkeintä on nopeus ja oikein toimiminen. Aloita ensihoito kompressiolla. Purista vamma-aluetta heti käsin jos mahdollista, sillä se vähentää turvotusta ja estää nesteen kertymistä alueen ympärille. Kompression voi taata sitomalla vamma-alue tai käyttämällä kompressiohoitoon tarkoitettua mansettia. Älä kuitenkaan laita sidettä liian tiukalle, sillä se estää verenkierron vamma-alueen ulkopuolella.

Kylmähoitona voi hätätapauksessa käyttää esimerkiksi pussitettua lunta tai pakastevihanneksiamutta kylmäpussin käyttö on suotavaa sen helppokäyttöisyyden ja tehokkuuden vuoksi. Muista kuitenkin aina laittaa jokin kankaanpala ihon ja kylmäpussin väliin välttyäksesi paleltumalta. 

Kohoasento kaikkien edellämainittujen keinojan kanssa helpottaa kipua ja vähentää turvotusta ja nesteen kertymistä vamma-alueelle. 

Suositeltavaa olisikin, että jokaisella urheilijalla ja urheilujoukkueella olisi ensiapulaukku aina mukanaan, kun urheilua tai liikuntaa harrastetaan. Nopeasti toteutettu välitön ensihoito parhaimmillaan vähentää toipumisaikaa ja vähentää kipua.

muista aina, että jatka liikkumista vasta sitten kun vamma on hoidettu kuntoon!

 
Meiltä MedKitiltä löytyy valmiit urheilijan ensiapupakkaukset niin yksittäisen urheilijan kuin isommanki urheilujoukkueen käyttöön.
Käy katsomassa ja varmista itsellesi sekä joukkuekaverillesi mahdollisuus nopeaan liikuntavamman ensihoitoon.
Urheilijan ensiapuvälineet ja -laukut





Tietolähteet:
Yle -uutiset "Urheiluvamma sattuu useimmiten omaan nilkkaan"

https://yle.fi/uutiset/3-8584935
"Urheiluvammojen ensiapu ja hoito"
http://www.terveurheilija.fi/kymppiympyra/terveydenhuolto/urheiluvammojenensiapujahoito

 

Jäikö jotain hampaankoloon? 

Kysy lisää - me vastaamme! Laita viesti osoitteeseen: info@medkit.ftai täytä yhteydenottolomake tuosta napista.

  Ai tästä napista?

 

Topics: liikunta, salibandy, jalkapallo, kävely, lenkkeily, liikuntavammat, liikuntatapaturma, liikuntavamman hoito, urheiluvamman ensiapu