• 010 311 3080
  • Menu
  • Ostoskori

Pelasta ihmishenki tällä laitteella – sinäkin osaat!

Posted by Minna Lämsä on 5.3.2019 13:30:02

 

Defibrillaattori, deffa eli sydäniskuri on laite, jolla maallikkokin voi pelastaa sydänpysähdyspotilaan elämän. Noin 4000 ihmistä Suomessa saa äkillisen sydänpysähdyksen joka vuosi.

Tuore tanskalaistutkimus osoittaa, että sydänpysähdyksen saaneiden potilaiden ennuste on merkittävästi parantunut maallikoiden antaman elvytyksen ansiosta. Tutkimus perustuu vuosien 2001–2014 rekisteritietoihin ja sen mukaan sivullisten antaman elvytyksen määrä kasvoi ja hapenpuutteesta johtuvat aivovammat potilailla vähenivät tänä aikana.

(Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10607602).

Corpuls AED defibrillaattori

 

MITÄ TEHDÄ HÄTÄTILANTEESSA?

Kun hätätilanne sattuu kohdalle ja joku pyörtyy tai kaatuu elottomana, ensimmäinen tehtävä on soittaa hätänumeroon. Jos potilas ei reagoi tai hengitä normaalisti, hätäkeskus ohjeistaa elvyttämään. Tärkeintä on aloittaa painantaelvytys nopeasti. Joku muu kuin elvyttäjä lähtee hakemaan defibrillaattoria, mikäli sellainen löytyy läheltä. 

 

Miten deffaa käytetään?

Deffan käyttö elvytyksessä parantaa potilaan selviytymismahdollisuuksia huomattavasti. Deffalla annettu sähköisku mahdollistaa elottoman potilaan rytmihäiriön katkeamisen ja sydämen uudelleen käynnistymisen. Maallikkokäyttöön tarkoitetut AED eli puoliautomaattiset deffat antavat selkeän suomenkielisen ääniopastuksen.

Laitteen virta kytketään päälle, jonka jälkeen se opastaa toiminnan loppuun asti. Potilaan rintakehälle liimataan liimaelektrodit niissä olevien kuvien mukaan. Laite tunnistaa potilaan sydämen rytmin ja antaa iskun, mikäli se tarvitaan. Laitteella ei voi saada vahinkoa aikaa, sillä mikäli sydämessä on sellainen rytmi, johon sähkö ei auta, laite ei myöskään anna iskua.

Painantaelvytyksen avulla pystytään kierrättämään verta elimistössä. Deffa taas pystyy poistamaan rytmihäiriön, mitä painantaelvytys ei tee. Puhaltaminen ei ole elvyttäessä välttämätöntä. Painantaelvytys ja deffan käyttö ovat siis tehokas yhdistelmä maallikkoelvytyksessä. Mitä nopeammin elvytys aloitetaan, sitä paremmat selviytymismahdollisuudet potilaalla on.

 

Deffoja löytyy julkisista tiloisTa

Deffa Helsinki-Vantaan lentokentän seinällä

Deffat yleistyvät jatkuvasti julkisissa tiloissa kuten kauppakeskuksissa, oppilaitoksissa, kuntosaleilla ja uimahalleissa. Niiden hankkimista myös esim. taloyhtiöihin kannattaa harkita.

DEFI-REKISTERI

Suomessa on käytössä defi-rekisteri (defi.fi), josta pystyy paikantamaan maallikolle lähimmän deffan. Arvioiden mukaan noin puolet Suomessa käytössä olevista maallikkodeffoista on rekisteröity defiin. Toiveena on, että kaikki laitteet rekisteröitäisiin, jolloin verkosta pystyisi kattavasti tarkistamaan missä laitteita on. Näin myös hätäkeskus pystyisi opastamaan soittajalle lähimmän deffan.

Kuvassa MedKitin Finnavialle toimittama Lifepak-deffa Helsinki-Vantaan lentokentällä

 

 
 
 
 
 
 
Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-10607602

https://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/sinakin-saat-ja-osaat-kayttaa-defibrillaattoria-katso-miten-voit-pelastaa-hengen/5914676

https://yle.fi/uutiset/3-10082030

 

Kiinnostuitko laitteesta? 

Kysy lisää - me vastaamme! Laita viesti osoitteeseen: info@medkit.fi. Voit pyytää defibrillaattoreista lisätietoja tai tarjouksen myös alla olevasta painikkeesta. 

HALUAN LISÄTIETOA

 

Topics: ensiapu, defibrillaattori, ensihoito, elvytys, deffa, sydänpysähdys, maallikkoelvytys, defi