• 010 311 3080
  • Menu
  • Ostoskori

Stetoskoopin osto-opas: näin löydät sen oikean

Posted by Heljä Kokko on 25.1.2018 11:28:46

Stetoskooppi.jpg

Lähes jokainen hoitoalalla työskentelevä tarvitsee laadukkaan ja asianmukaisen stetoskoopin. Sopivaa stetoskooppia etsittäessä tärkein kysymys on: mihin käyttötarkoitukseen stetoskooppia tarvitaan ja millaisessa ympäristössä sitä tullaan käyttämään?

Käyttötarkoitus ja -ympäristö määrittävät, millaisia ominaisuuksia stetoskoopista pitäisi löytyä. Rutiininomaiseen sydänäänten kuunteluun ja verenpaineen mittaamisen riittää perusstetoskooppi. Jos sydänäänestä sen sijaan pitää erottaa helposti erilaisia taajuuksia, vaaditaan stetoskoopiltakin enemmän. 

Tässä postauksessa käsittelemme, mitä stetoskooppien osien ominaisuuksissa tulee huomioida ostopäätöstä tehtäessä.

STETOSKOOPIN KORVAKAPPALEET JA KUUNTELUKAARET

Stetoskooppien erot alkavat jo kuuntelukaariin kiinnitettävistä korvakappaleista. Vaikka kyseessä on pieni osa, ne vaikuttavat huomattavasti kuuluvuuteen sekä käyttömukavuuteen. Kuuntelukaarista ja korvakappaleista sinun tulisi tietää ainakin seuraavat asiat:

  • Kuuntelukaarien säädettävyys on plussaa!
  • Pehmeät korvakappaleet muotoutuvat tiiviimmin korvakäytävään, tuntuvat miellyttäviltä ja parantavat kuuluvuutta
  • Mikäli stetoskoopin mukana tulee vain yhtä kokoa olevat korvakappaleet, on kyseessä yleisimmin käytetty standardikoko
  • Mikäli korvakäytäväsi ovat erityisen pienet tai suuret, varmista, että stetoskooppiin on saatavilla eri kokoisia korvakappaleita

STETOSKOOPIN RINTAKAPPALEEN TYYPPI JA KOKO

Stetoskooppien rintakappaleet ovat joko yksi- tai kaksipuoleisia. Kaksipuoleisen rintakappaleen kalvopuolella kuunnellaan korkeita taajuuksia ja suppilopuolella matalia taajuuksia. Toisin sanoen eri taajuudet kuullaan helposti vain rintakappaletta kääntämällä.

Yksipuoleisessa rintakappaleessa kalvo ja suppilo on yhdistetty. Eri taajuuksien kuuluvuutta kontrolloidaan painamalla rintakappaletta voimakkaammin potilaan ihoa vasten. Yksipuoleinen rintakappale mahdollistaa hieman paremman kuuluvuuden, mutta paineen säätely vaatii osaamista.


Kuuntelukalvoja on saatavilla eri kokoisina. Sopiva kalvon koko riippuu auskultoitavasta potilaasta ja tutkimuksen laadusta:

  • 25 mm halkaisija sopii pienille potilaille
  • 35 mm halkaisija sopii useimmille aikuispotilaille
  • 45 mm halkaisija auttaa kuulemaan heikotkin sydänäänet ja sopii vaativampaan käyttöön, kuten kardiologille
Rintakappale voi olla myös vaihdettava tai säädettävä, mikä on kätevää silloin, kun potilaiden koko vaihtelee. Vaihdettavalla rintakappaleella oleva stetoskooppi sopii esimerkiksi hoitajalle tai yleislääkärille. Stetoskoopissa on hyvä olla myös kuminen rengas, jolloin potilas ei tunne kylmyyttä stetoskoopin koskettaessa ihoa.

STETOSKOOPIN LETKUSTO

Stetoskooppien letkustojen pituuksissa on paljon valinnanvaraa. Pitkäletkuinen stetoskooppi on helppo kääriä kaulan ympärille niin, että se pysyy paikoillaan. Sen avulla potilasta on myös mahdollista auskultoida etäämpää. Letkuston tulisi myös olla joustava, ettei se halkeilisi. Lateksia kannattaa välttää, sillä potilas voi olla sille allerginen.

Stetoskooppeja on saatavilla joko yksi- tai kaksiletkuisina. Yksiletkuinen stetoskooppi tarjoaa käyttäjälleen perushyvän kuuluvuuden, kun taas kaksiletkuisessa stetoskoopissa kuuluvuus on lähtökohtaisesti parempi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että letkut saattavat helposti hangata toisiinsa. Tämän välttämiseksi on olemassa stetoskooppeja, joissa kaksi erillistä letkua on kiedottu yhdeksi hankautumisen estämiseksi.

Myös letkuston paksuus vaikuttaa; mitä paksumpi letkusto sitä paremmin kuuluu. Lyhyesti sanottuna, kaksiletkuista ja paksua stetoskooppia kannattaa harkita silloin, kun työskentely-ympäristö on meluisa tai vaaditaan erittäin hyvää kuuluvuutta.

Kun käyttöön ja ympäristöön parhaiten soveltuva stetoskooppityyppi on valittu, on aika siirtyä hauskimpaan vaiheeseen  nimittäin brändin ja värin valintaan! 😊

Ryhdy sinäkin etsimään itsellesi sitä oikeaa stetoskooppia ja tutustu valikoimaamme.

NO MINÄPÄS TUTUSTUN!

 

 

Topics: ensihoito, diagnostiikka