• 010 311 3080
  • Menu
  • Ostoskori

Ventilaattorin paluu ja muita ensihoidon trendejä – Tiesitkö jo näistä?

Posted by Heljä Kokko on 15.1.2018 10:20:00

Kehittyvä teknologia ja uudet linjaukset muuttavat ensihoitoa. Kirjoitimme kolmesta meidän mielestämme mielenkiintoisimmasta ensihoidon trendistä. Tutustu trendeihin ja kerro meille, olivatko kaikki jo sinulle tuttuja.

langatonta tiedonsiirtoa ambulanssista sairaalaan

Ensihoidon ja sairaalan välisen tietoyhteyden merkitys kasvaa koko ajan. Langattoman tiedonsiirron myötä ambulanssissa oleva laite voi lähettää mm. reaaliaikaisia tietoja potilaan elintoiminnoista langattomasti sairaalaan kaupungin toiselle laidalle 3G tai WLAN -yhteyden avulla. Riittää, että tietojen vastaanottajalla on käytössään toimiva internet-yhteys ja tiedot vastaanottava ohjelma. Langaton tie saumattomaan tiedonkulkuun ja asianmukaiseen sekä nopeaan hoitoon.

Langattoman tiedonsiirron mahdollistamia etuja:

  • Lääkäri voi seurata potilaan elintoimintoja reaaliajassa ja pysyy avustamaan ensihoitajia hoidollisissa päätöksissä
  • Esivalmistelut ehditään tehdä jo ennen potilaan saapumista sairaalaan
  • Hoidon aloittaminen sairaalassa nopeutuu, kun potilaan tila tiedetään etukäteen
  • Potilastietojen turvallisuus ei vaarannu, tiedot voidaan lähettää asianmukaisesti salattuina

Corpuls langatonta tiedonsiirtoa-1.jpg

Langatonta tiedonsiirtoa hyödyntää esimerkiksi Corpuls-monitoridefibrillaattori. Se lähettää reaaliajassa tietoja potilaan elintoiminnoista ja D-EKG:n lääkärille, jolla on käytössään internet-yhteydellä toimiva Cor.web. live -ohjelmisto. Lääkäri pystyy tarkastelemaan tietoja ja jopa lähettämään viestejä suoraan ambulanssissa olevaan laitteeseen ensihoitajan avuksi.

Ventilaattori tekee paluun

Ventilaattori on ollut jo vuosia harvinainen näky suomalaisissa ambulansseissa, vaikka ulkomailla se on usein osa ambulanssin perusvarustusta. Vuoden 2018 alusta ventilaattori ensihoidossa alkaa yleistyä myös Suomessa. Siirtyminen mekaanisesta naamari-paljeventilaatiosta ventilaattoriin helpottaa ensihoitajan työtä ja vähentää inhimillisten virheiden mahdollisuuksia. Tämän hetken kehityssuunnan mukaan ventilaattorit korvannee perinteiset CPAP-setit viiden vuoden kuluessa.

Esimerkiksi Dräger VE300 ja Drägerin Oxylog 3000 plus -ventilaattorit tulevat olemaan hankituimpia malleja. 

Luotisuojattujen työvarusteiden merkitys kasvussa

Luotiliivi.jpg

Jo viime vuoden loppupuolella sisäministeriö ohjeisti kartoittamaan ensihoitajien ja palomiesten luotisuojatut varusteet. Vaikka suojavarusteet ovat jo pitkään pakollisia ambulansseissa, on niiden käyttämisen merkitys korostunut kasvaneen väkivallan uhan vuoksi. Yhä useammin ensihoitaja kohtaa arvaamatonta käyttäytymistä saapuessaan potilaan luo.

Ensihoitajille sopiva suojaustaso löytyy esim. C.P.E. Pro Diamond NIJ II -luotiliivistä.

 

 

 

 

 

 

Jos haluat saada lisää ensihoitoon liittyviä ajankohtaisia uutisia, käy tilaamassa uutiskirjeemme.

TILAA UUTISKIRJE

Topics: ensihoito